Frisk satsning med åtte nye på laget

Frisk satsing med åtte nye på laget

Våren er kommet, det grønnes på bakke og i trær og hos de 21 ansatte i Anleggsgartner Øst er det en spent forventning. Sesongen er i gang og det satses friskt og grønt.

* I bunnen har vi en god ordrereserve, og vi stiller med en utvidet gjeng. Åtte nye i forhold til fjoråret er allerede på plass. Spesielt moro er det at vi har fått inn fem nye med fagbrev som anleggsgartner, i tillegg til flere lærlinger. 15 prosent hos oss er nettopp lærlinger, forteller daglig leder Pål Lund.
Kick off i friluft
Det rakes og barkes, klippes og trimmes rundt hovedkvarteret på Furustadveien mellom Larvik og Sandefjord. De ansatte er samlet for briefing og teambygging, men i disse koronatidene må også det gjøres annerledes enn normalt.

* Vanligvis ville vi samlet alle inne til møter og informasjon, men nå blir det mindre grupper, mer aktivitet ute og mer avstand. Det helt avgjørende å ha fokus på folka og de verdiene vi vil ha innad i firmaet, som igjen skal gjenspeile hvordan vi skal behandle våre kunder. Folk må trives, men også forstå hva som trengs for å gjøre en god jobb, poengterer Lund.
Vedlikehold er etterspurt
Anleggsgartner Øst er tross en betydelig utvidelse av staben fortsatt en relativt liten aktør i en bransje som klarer seg godt i pandemiens tid. Både store aktører og private vil ha det fint rundt seg.

* Det er ikke minst stor etterspørsel etter vedlikehold, og nå har vi etablert en egen avdeling som driver nettopp med det. Hos oss vil imidlertid de ansatte få være med på mye. Folk søker seg hit nettopp fordi de har lyst på variasjon. Det mener vi skaper trivsel. Det er fint å konstatere at vi i en tid der det er mangel på folk i bransjen får mange henvendelser fra både de med fagbrev og unge jenter og gutter som er i lærlingsløpet. Vi tar det som en bekreftelse på at vi jobber på en riktig måte, forteller Lund.
Denne vinteren er åtte nye ansatt i AGØ. Fire er fagarbeidere og tre er lærlinger gjennom SOA (Senter for opplæring i anleggsgartnerfaget). I tillegg er Bjørg S. Eriksen hentet inn som leder av den nye avdelingen for vedlikehold. Og her er de nye i gjengen!

Bjørg S. Eriksen (43) – fagarbeider

Etter over 25 år i bransjen, 20 av disse hos Steen & Lund, er Bjørg klar for nye oppgaver og utfordringer. Tilbake der hun liker seg best. Ute på anleggene, se hvordan de utvikler seg og endrer seg i takt med det stellet som legges ned. For det er da hun liker seg best; når ting får leve over tid og god pleie og vedlikehold gir resultater.
Det nærmest lyser av kraft og positivitet når 43-åringen, opprinnelig fra Ål i Hallingdal, men nå bosatt landlig på Skoger utenfor Drammen med familie, stor tomt til å eksperimentere litt i, og høner i hagen. Det er ikke engang nødvendig å spørre om hun gleder seg til å ta fatt i sin nye jobb.

* Etter flere år som prosjektleder, bl.a. med ansvar for vedlikeholdet for den store Nansen-parken på Fornebu, så måtte jeg ut av kontoret og nærmere det vi driver med. Da henvendelsen kom fra Pål Lund, som jeg kjenner godt fra tidligere, var det enkelt å si ja. Nå gleder jeg meg til å ta fatt og ikke minst jobbe med grønne verdier. Det blir stadig viktigere, ikke bare for oss, men også for oppdragsgiveren å drive så miljøvennlig som mulig, sier Bjørg.
Målet er klart; å skape en så god gjeng som mulig. Få med seg folka til å skape noe, sette sin ære i godt vedlikehold.

* Det passer meg godt. Jeg har sans for firmaets slagord, «Lidenskap og stolthet». Ekstra spennende er det å jobbe med verdier og metoder som varer over tid, som å velge mer naturgjødsel framfor kjemiske produkter. Det å jobbe med forståelsen av at det kan ta litt lenger tid, men at det i det lange løp er bedre for alle, er en av våre jobber i kontakten med kundene. Du vet, det tar litt tid for gresset å gro! Det skjer endringer hele tiden i bransjen, og bruk av elektriske maskiner framfor dieseldrevne er en annen ting som kommer, forteller hun.
Bjørg vil ha nærhet til naturen. På samme måte liker hun nærheten, de korte avstandene mellom ledelse og ansatte som er i et mindre firma som AGØ.

* Jeg blir trigget av å jobbe i et mindre firma som samtidig er på hugget. Jeg kjenner godt Pål og Bror Hallerud fra før, så dette skal bli bra, avslutter Bjørg.


Kirsten Damhaug Ruud, 20 år, fagarbeider


Hun har fått det inn med morsmelka, og når det er familiesamling hjemme på Steinberg ved Drammenselva, blir det mye anleggsprat. For både Kirstens far og mor er anleggsgartnere.

* Jeg må innrømme at jeg ikke synes det var så moro å være med på anlegg da jeg var liten. Så fikk jeg sommerjobb noen år, og fant ut at det egentlig var spennende. Da ble det å gå samme veien som de andre der hjemme, sier Kirsten og smiler.
Hun kommer også med solid faglig bagasje fra sin tidligere jobb i Steen & Lund, men fikk som mange av de andre også lyst til å jobbe i et litt mindre firma. Så hadde hun hørt mye bra om det AGØ driver med, og nå er hun på plass.

* Det blei litt langt mellom ledda tidligere. Nå håper jeg på å være mer nær det meste. Jeg er opptatt at jobben ikke skal bli ensformig, og det har jeg tro på skal fungere her hvor vi må gjøre mye. Liker nok aller best å jobbe med stein og være med på å skape anleggene, men jeg er da vant med vedlikehold etter ett år fast på jobb i Frognerparken. Der hadde jeg et spesielt ansvar for rosene i parken, i tillegg til at vi måtte holde alt av dekker der folk vandret i god stand, forteller Kirsten.
Hun vil fortsatt bo i Drammenområdet, der hun også er engasjert i Lier bygdeungdomslag. Men nå er det AGØ som gjelder, før hun etter hvert har tenkt på å videreutdanne seg i faget.

Ludvig Linholt, 20 år, fagarbeider


Selv om Ludvig også bor ved Drammen, var det i barndomstraktene på Nes i Akershus han bestemte seg for å bli anleggsgartner. Det skjedde allerede på ungdomsskolen, og «skylda» kan han legge på broren.

* Jo da, han jobbet med det i kommunen, og jeg syntes det hørtes spennende ut. Så da bestemte jeg meg. Gikk på naturbruk på Hvam videregående, og hadde to år som lærling hos Nannestad grøntmiljø. Så ble det ett år hos Steen & Lund, der jeg stort sett jobbet på Fornebu-anlegget. Det ble imidlertid mye av de samme av arbeidsoppgaver, og det er ikke noe for meg. Jeg liker variasjon, og da jeg hørte mye bra om AGØ så søkte jeg meg hit, forteller Ludvig.
Nå bor også han i Drammensområdet, nærmere bestemt på Steinberg. Og han har klare mål for framtida:

* Jeg skjønte tidlig at det er dette jeg vil holde på med. Planen er etter hvert å ta mesterbrev og jobbe meg oppover. Jeg liker veldig godt det å skape ting og det tror jeg blir som best når arbeidsmiljøet er bra, som jeg har hørt er tilfelle her. Så nå gleder jeg meg til å komme i gang, avslutter Ludvig.


Thomas Schørlien, 23 år, agronom


Dialekten røper at han egentlig kommer fra Toten-land, sjøl om han nå har bosatt seg i Lier. Thomas er en av de nyansatte med bredest bakgrunn, for det var egentlig skogene som tidligere lokket mest.

* Jeg startet på skogbruk på Lena-Valla videregående på Toten, men uten å gå i dybden på det, så likte jeg meg ikke så godt timevis inne i en hogstmaskin. Jeg trengte mer variasjon. Så da startet jeg om igjen, og tok fagbrev som agronom, forteller han.
Og nettopp bakgrunnen som agronom er noe han mener er nyttig å ha med seg inn i jobben som anleggsgartner.

* Du lærer mye forskjellig, og alt handler jo om å jobbe med jorda. Jeg har jobbet deltid en stund i Steen & Lund, før jeg søkte og ble med på laget her nede.
Nettopp det med lagånd og samarbeide er viktig for Thomas, som også er aktiv som områdeleder i Røde Kors redningskorps i Lier.

* Ingen gidder å jobbe hvis de ikke trives, og av trivsel kommer det et godt arbeidsmiljø. Det må vi skape sammen, og da kommer også de gode resultatene. Nettopp det å kunne se så noe håndfast og konkret, oppleve at et område som i utgangspunktet er ille blir perfekt, er

veldig gøy. Ikke minst å se at kundene bli fornøyd. Det er jo aller viktigst, avslutter Thomas.
Synne Vøringstad, 20 år, fagarbeider


Det var hest som var best da Synne fra Notodden skulle starte sin utdanning på Søve videregående skole i Nome i Telemark. Men da interessen for de firbeinte forsvant, så ble retningen endret til anleggsgartner.

* Jeg har egentlig likt å holde på med planter og jord så lenge jeg kan huske, men det var først på videregående at jeg hørte om anleggsgartner som yrke. Jeg fikk lærlingplass hos Steen & Lund, flyttet til Drammen og tok fagbrev, forteller Synne om sin bakgrunn.
Synne, som mange av de andre, har ambisjoner om etter hvert å ta mesterbrevet, men nå handler det først og fremst å gjøre en god jobb for AGØ og firmaets stadig flere kunder.

* Jeg tenker som mange andre at det er en fordel å kunne jobbe i et mindre firma. Spesielt handler det om å jobbe med forskjellige ting og dermed lære mer. Særlig ser jeg fram til å jobbe med nyskapning og steinlegging. Jeg gleder meg til å lage fine løsninger, rett og slett se at det vi gjør blir bra, poengterer Synne.


Sebastian Karlsen Ness, 17 år, lærling


Gjennestad er en sentral plass i utdanningen av anleggsgartnere. Mange starter sin karriere på skolen i Stokke, og for Sebastian er det dobbel opp. Han er oppvokst og bor like ved skolen der han nå er inne i sitt videregående løp, som innebærer lærlingplass i AGØ.

* Klart jeg er spent. Har hørt mye bra om firmaet og at de tar godt vare på lærlingene, så jeg gleder meg til å komme skikkelig i gang.
Sebastian legger ikke skjul på at han liker mest å jobbe med det praktiske framfor å sitte på skolebenken.

* Jeg gleder meg til å jobbe og lære mer om stein. Dessuten er det spennende å jobbe med maskinene, men jeg er klar for alt, avslutter Sebastian.


Jacob Hole Andersen, 18 år, lærling


Det var tømrerfaget larviksgutten hadde i tankene da han startet på Thor Heyerdal videregående skole i Larvik. Men et godt foredrag holdt av en representant fra Gjennestad gjorde at han skiftet beite. Nå er han en entusiastisk representant for lærlingene som skal bli anleggsgartnere.

* Vi kjente noen som kjente Pål Lund, og vi ringte da vi hørte de var på utkikk etter flere lærlinger. Jeg er veldig glad for å komme hit. Det virker som en veldig trivelig gjeng, og jeg er veldig klar på å lære og gi mitt, sier gutten som i mange år har spilt fotball på Nanset.
* Mestringsfølelse er så viktig. Det å lære noe, gjøre det og se resultater. Tenke, dette har jeg gjort, sier den eneste larviksgutten i den nye gjengen.
* Jeg får snart lappen, så det å pendle og farte rundt blir bare moro. Jeg gleder meg, avslutter Jakob.

Jørgen André Lund, 16 år, lærling


Yngst i den nye gjengen er Jørgen, men som navnet røper er han godt kjent med både firmaet og hva jobben innebærer. Nå skal han starte på Gjennestad etter sommeren, men har allerede staket ut kursen i firmaet onkel Pål driver.

* Det er jo litt spesielt å jobbe der onkel er sjef, men det går helt fint. Jeg er i hvert fall veldig klar til å starte på utdanningen som anleggsgartner, sier han.
Jørgen er også veldig bestemt på at det må bli et yrke og en jobb der han kan bruke kroppen og jobbe fysisk.

* Nei, kontorjobb er ikke noe for meg. Det er helt sikkert. Fysisk jobb er midt i blinken. Jeg bestemte meg på ungdomsskolen at jeg skulle gå denne veien. Jeg er spesielt glad i stein. Vi har mye av det hjemme, og jeg gleder meg til å oppleve at anleggene blir bygd opp. Det at vi ser så klare resultater av de vi gjør gir mye, sier Jørgen.
Jørgen, som bor i Tjølling, er glad i idrett og spesielt fotball, og han har også klare ambisjoner for yrkeslivet.

* Jeg tenker også på å ta fagbrev som maskinkjører etter hvert, og kanskje starte mitt eget firma en gang i framtida. Da må jeg få en bred erfaring, og det er jeg i gang med nå. Det første året blir det mest Gjennestad, men jeg får heldigvis jobbe her i praksis og ferier, avslutter den kvikke karen.

https://issuu.com/drammensavisa/docs/da-07-2021?fr=sNDJlMjM1NjU1NDM

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email